Kraj Romanse

Jedne ljetne noći 1694.g mladog je vojnika i ljepotana njegova ljubljena pozvala u svoje odaje. Riječ je bila o nesretno udanoj prijestolonasljednici Hanovera. Mladić se s tog ljubavnog sastanka nije nikada vratio...

Zajednica Georga Ludwiga (sin Ernsta Augusta) i Sophie Dorotheje  je bila s političkog aspekta dobro osmišljen plan,ali za mladu prijestolonasljednicu je bilo sve prije nego zadovoljavajuće. Nije navikla na strogi protokol, uznemirena je sa čestim dvorskim spletkama i općenito se u Hanoveru nije nikad osjećala ugodno. A što je bilo najgore, njezin je muž imao priležnicu. U skladu sa tadašnjom etiketom, grofica Platen, suložnica vojvode Ernesta Augusta, uživala je na dvoru veći status od Sophije. Pošto je Georg Ludwig 1683.g sa prijestolonasljednicom dobio sina, a četiri godine kasnije i kćer, svoju je suprugu potpuno zanemario. Nije se ni čuditi da je Sophija ubrzo nakon toga podlegla čarima grofa Konigsmarcka kad se pojavio 1688.g na dvoru, a uostalom bio je i njezin prijatelj iz djetinjstva.

On je u trenutku dolaska u Hanover imao 23g, dakle bio je godinu dana stariji od Sophije. Iako je bio njemačkog porijekla, njegova je obitelj moć i bogatstvo stekla u službi švedskih kraljeva. Samu Sophiju Dorotheju je upoznao usred pretkorizmene karnevalske sezone, na jednoj od mnogobrojnih dvorskih zabava. Ona je u početku u naočitom grofu našla pažljivog slušatelja i odanog prijatelja pred kojim nije skrivala svoj bijes, strah i gnušanje prema grofici Platen. Ali ubrzo nakon svog dolaska na dvor, grof se upustio u vezu upravo sa groficom Platen i prekasno požalio zbog svoje brzopletosti i lakomislenosti.Shvatio je da će zapravo biti nemoguće prekinuti tu vezu, a da pritom sebe ili Sophiju ne izloži grofičinom bijesu. Kako bi se oslobodio iz takve situacije, prijavio se u vojsku i otišao s dvora. Kad se vratio u Hanover sa svog prvog pohoda, krivo je pretpostavio da je grofica izgubila zanimanje za njega i zaključio da se sad može bez veće opasnosti opet viđati sa Sophijom. I tako je počela njihova četverogodišnja romansa u kojoj su izmjenili preko 300 pisama. Međutim grofica Platen se i dalje zanimala za mladog grofa, pa joj nije promaklo da ju je on odbacio zbog Sophije Dorotheje, zbog čega je i smislila osvetu. Mlade je ljubavnike držala pod budnim okom i presretala njihova pisma, a njih su na to upozorila neka nestala pisma i slomljeni pečati. Već godine 1693. nije bilo nikakve dvojbe da je njihova veza otkrivena, pa je Phillip groficu pokušao nepromišljeno umiriti tako da joj je opet počeo udvarati. Budući da je ubrzo sve to počelo biti neizdrživo, mladi su ljubavnici sve češće razgovarali o bijegu iz Hanovera, ali postojala je prepreka: nisu imali novaca- Phillip je već sada živio iznad svoje mogućnosti, a Sophija je udajom svu svoju imovinu prenijela na Georga Ludwiga. U svibnju 1694.g Phillip je još jednom otišao iz Hanovera, ovaj put da bi potražio generalsko mjesto u vojsci saskog izbornika u Drezdenu. Ugovor koji je uspio ishoditi dozvolio mu je povratak u Hanover već sljedećeg mjeseca i to sa puno boljim novčanim izgledima. U to je vrijeme cijeli dvor preselio u ljetnikovac, ostali su samo Ernst August i grofica Platen. I tako je nedjeljne večeri oko 10 sati, Phillip Christoph, grof od Konigsmarcka, izišao  iz svoje rezidencije u sjevernonjemačkom
 gradu Hanoveru, pa pod okriljem noći požurio do dvorca na rijeci Leini.Naime, tog je jutra primio pismo koje ga je pozvalo da kasno uvečer posjeti Sophiju Dorotheju.  Pismo je bilo napisano nepoznatim rukopisom i Phillip je to primjetio, pa ipak je odlučio prihvatiti poziv na sastanak sa dragom, jer je prošlo već mnogo vremena otkad su se zadnji put vidjeli.

Iako to pismo nije niti napisala niti izdiktirala, Sophia Dorothea se veoma razveselila kad je uvečer vidjela svog ljubavnika. Zajedno su isplanirali pobjeći odmah sutradan ranom zorom i započeti novi život. Ali je mlada Sophia ujutro uzalud čekala. Phillip se nikad više nije pojavio, nije pustio nikakvu poruku, samo je netragom nestao.
Pažljivo proučavanje nekih spisa koji se bave hanoverskim zbivanjima otkriva nam bitne detalje. Groficu Platen su njezine uhode očito upoznale sa planom ljubavnika da 2.srpnja pobjegnu iz dvorca, pa je ona tu priču prenijela Ernstu Augustu, i on je zapovijedio da se grof Phillip uhiti. Nije točno poznato da li se to desilo po noći ili po povratku pred zoru ali njega su uglavnom dočekala četvorica vitezova s isukanim mačevima. U borbi što je uslijedila jedan od njih ga je smrtno ranio, zatim su se ubrzano riješili trupla- e sad: po jednoj priči su ga bacili u rijeku Leinu, a prema drugoj spalili ili zakopali u zamku. Nije poznato da li je do smrtonosnog ranjavanja došlo namjerno ili slučajno.

Kako bilo, nije prošlo ni šest mjeseci od tog nemilog događaja, a Sophia i Georg Ludwig su se razveli. Ona je bila prognana u obližnji dvorac Ahlden, da bi nakon 32g takve izolacije ,1726.g i umrla.


Popularni Blogovi